Marinestraat 4A 1931GB Egmond aan Zee – Tel: 072-5065241 

Staat uw vraag er niet bij? Aarzel niet om contact op te nemen met onze praktijk 072-5065241. We helpen u graag.

Tandartsen zijn wettelijk verplicht om uw Burgerservicenummer in het patiëntendossier te vermelden. Om dit te kunnen controleren vragen wij u naar een geldig legitimatiebewijs zoals paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

Ja, geen probleem als u voor het begin van de behandeling meldt dat u (eventueel) zwanger bent.

Laat uw kind wennen aan een tandarts door hem mee te nemen als u zelf op controle gaat. Uw kind ziet wat een tandarts doet en hoe een tandartspraktijk eruitziet. Bij de eerste controle zal het kind het hierdoor minder erg vinden om mee te gaan naar de tandarts. Neem uw kind vanaf drie jaar mee voor de eerste controle.

0 t/m 1 jaar: 1 keer per dag poetsen met peutertandpasta vanaf het doorbreken van de eerste tandjes
2 t/m 4 jaar: 2 keer per dag poetsen met peutertandpasta
5 jaar en ouder: 2 keer per dag poetsen met tandpasta voor volwassenen

We adviseren om minimaal t/m 9 jaar na te poetsen.

De eerste nieuwe kiezen komen door wanneer uw kind 5 à 6 jaar oud is. Deze kiezen komen door achter de laatste kiezen van het melkgebit. Dit gebeurt vaak zonder dat u of uw kind het merkt, want er vallen geen melkkiezen uit bij het doorkomen van deze kiezen. Het wisselen van de rest van de tanden en kiezen valt wel op: bij het doorkomen van een nieuwe tand of kies valt er een melktand of –kies uit. Een kind is ongeveer 13 jaar wanneer alle tanden en kiezen gewisseld zijn.

Nee, want een slecht gebit is niet erfelijk bepaald. Een slecht gebit heeft te maken met poetsgedrag, voeding, speeksel, mondademhaling en stand van de tanden en kiezen. Wij besteden veel aandacht aan de preventie van cariës bij kinderen, pubers en jong volwassenen.

Ja! Ook problematiek in het melkgebit heeft invloed op het blijvende gebit. Wanneer er gaatjes in de melk tanden/kiezen komen zegt dat iets over de lifestyle van een kind, de verzorging en de eet en drinkgewoonten op een dag. Maar ook over de bacteriën die zich in de mond nestelen. Deze trend zet zich door in het blijvende gebit als je niet op tijd in grijpt. Als er door problematiek vroegtijdig een melktand verloren gaat heeft dat invloed op de doorbraak van het blijvende gebit. Heb je nog meer vragen of wil je meer duidelijkheid maak dan een afspraak bij de preventie assistente samen met je kind (voor je kind) voor instructie, informatie en voorlichting. Deze afspraak voor je kind (<18) wordt vergoed uit de basisverzekering.

Bel direct met de praktijk! 072-5065241

Onderstaand geld voor letsel aan de blijvende tanden en kiezen. Indien er onverhoopt een melktand is uitgeslagen neem de tand dan eventueel mee naar de praktijk.

Wat te doen als er en tand uit is…

Vind de tand en pak hem vast aan het deel wat je in de mond ziet. Het glazuur (liever niet aan de wortel vastpakken).

Maak de tand schoon met eigen speeksel van degene waar de tand uit is gevallen. Schoonlikken of zuigen.. het is niet anders. Eventueel afspoelen met melk.

Plaats de tand terug op de plek waar die vandaan komt en houd de tanden op elkaar met bijvoorbeeld een zakdoek of gaasje ertussen.

Indien terug plaatsen niet lukt bewaar de tand dan in de mond het liefste in de wang of onder de tong. De tand moet vochtig blijven (door eigen speeksel) om nog succesvol terug te kunnen plaatsen.

Ga direct naar de tandarts. Hoe sneller u in de stoel van de tandarts zit hoe beter.

Wat te doen als er een tand is afgebroken?

Hou het tanddeel nat

Ga direct met de afgebroken tand (indien mogelijk) naar de tandarts.

De tandarts bekijkt of het afgebroken stuk snel terug geplaatst kan worden. Het kan zijn dat de tandarts de tand met tandkleurig vulmateriaal hersteld.

De behandelingen (met uitzondering van kronen, bruggen en orthodontie) voor kinderen onder de 18 jaar worden door de basisverzekering vergoed. Het grootste deel van de zorg voor volwassenen valt niet in de basisverzekering. Als u een aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan kunt u een vergoeding krijgen per behandeling. De verzekeraar bepaalt welke vergoedingen u krijgt. De ene verzekeraar vergoedt alle kosten tot een bepaald bedrag; de andere verzekeraar vergoedt een maximale vergoeding per behandeling. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Voor een goede tandheelkundige behandeling is het noodzakelijk om van iedere patiënt een tandheelkundig dossier samen te stellen. Het tandheelkundig dossier bevat niet alleen aantekeningen over uw gebitstoestand, gegevens over de uitgevoerde behandelingen en verslagen van onderzoeken, maar ook medische gegevens zoals aandoeningen en medicijngebruik behoren in het dossier.

Voor het maken van vullingen gebruiken wij composiet. Composiet is een gevuld kunstharsmateriaal dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren en helderheid..

Een facing is een laagje porselein of composiet dat passend op een voortand gemaakt wordt.

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Soms kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken, soms moet u een aantal keren terugkomen.

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Kronen en bruggen worden niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. U dient een aanvullende tandartsverzekering te hebben om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De meeste aanvullende tandartsverzekeringen vergoeden 75 of 100 procent van de kosten voor kronen en bruggen. Raadpleeg uw polis om te controleren wat u vergoed krijgt.